Kurczak z młodymi ziemniaczkami i sosem ziołowym
Przepis pochodzi z książki Rachel Allen "Home Cooking". Potrawa szybka w wykonaniu i przede wszystkim pyszna w sam raz na letni niedzielny obiad. Składniki dla 6 osób.
- 6 nóg kurczaka
- kilogram młodych ziemniaków
- główka czosnku
- sok i skorka z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sol i pieprz
Składniki na sos ziołowy
- 25g ziół takich jak mięta,estragon,pietruszka, szczypiorek lub bazylia ja dałam suszonych ziół tak po łyżeczce
- kromka białego chleba (skórki)
- 2 łyżki octu winnego czerwonego
- łyżeczka cukru
- łyżek oliwy z oliwek
Rozgrzewamy piecyk do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka z kurczaka. Po miedzy mięso wciskamy ziemniaki i czosnek (rozdzielamy czosnek na ząbki ale nie obieramy go). Sok z cytryny mieszamy z oliwa i skorka oraz dużą ilością soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia i polewamy kurczaka i ziemianki. Pieczemy od 30 do 40 min co jakiś czas polewając. W miedzy czasie przygotowujemy sos ziołowy. Chleb i zioła miksujemy albo siekamy na drobne kawałeczki dodajemy resztę składników i gotowe. Po upieczeniu polewamy kurczaka i ziemniaczki podajemy z pieczywem chrupkim i miksem zielonej salaty.
smacznego Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz