niedziela, 21 sierpnia 2011

Kurczak z młodymi ziemniaczkami i sosem ziołowym

Przepis pochodzi z książki Rachel Allen "Home Cooking". Potrawa szybka w wykonaniu i przede wszystkim pyszna w sam raz na letni niedzielny obiad. Składniki dla 6 osób.

  • 6 nóg kurczaka
  • kilogram młodych ziemniaków
  • główka czosnku
  • sok i skorka z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sol i pieprz
Składniki na sos ziołowy

  • 25g ziół takich jak mięta,estragon,pietruszka, szczypiorek lub bazylia ja dałam suszonych ziół tak po łyżeczce 
  • kromka białego chleba (skórki)
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • łyżeczka cukru
  • łyżek oliwy z oliwek
Rozgrzewamy piecyk do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka z kurczaka. Po miedzy mięso wciskamy ziemniaki i czosnek (rozdzielamy czosnek na ząbki ale nie obieramy go). Sok z cytryny mieszamy z oliwa i skorka oraz dużą ilością soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia i polewamy kurczaka i ziemianki. Pieczemy od 30 do 40 min co jakiś czas polewając. W miedzy czasie przygotowujemy sos ziołowy. Chleb i zioła miksujemy albo siekamy na drobne kawałeczki dodajemy resztę składników i gotowe. Po upieczeniu polewamy kurczaka i ziemniaczki podajemy z pieczywem chrupkim i miksem zielonej salaty.
smacznego Ania 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz